مریم میرزاخانی
مریم میرزاخانی ، دانشمند ریاضی ارزنده کشورمان، چشم از جهان فروبست.
غم انگیز ترین خبر امروز برای جامعه ایرانی، از دست رفتن یکی دیگر از نوابغ و دانشمندان کشور به نام و پرآوازه کشورمان، مریم میرزاخانی است.
مریم دانش آموز نابغه دبیرستان فرزانگان تهران، دوره کارشناسی ریاضی را در دانشگاه صنعتی شریف سپری کرد. او با دریافت بورسیه از طرف دانشگاه هاروارد به آمریکا رفت و دورهٔ دکتری خود را در دانشگاه هاروارد پشت سرگذاشت.
همسر وی جان وندراک، از پژوهشگران آیبیام است و از او دارای یک فرزند به نام آناهیتا میباشد.
در اسفندماه ۱۳۷۶ اتوبوس حامل دانشجویان ریاضی شرکتکننده در بیست و دومین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی که از اهواز راهی تهران بود (مسابقات ریاضی دانشجویی) به دره سقوط کرد و طی آن شش تن از دانشجوی نخبه ریاضی دانشگاه صنعتی شریف که اغلب از برگزیدگان المپیادهای ملی و بینالمللی ریاضی بودند جان باختند و مریم میرزاخانی از جمله دانشآموزان بازماندگان این سانحه بود.
او به همراه ۹ محقق برجسته دیگر در چهارمین نشست۱۰ استعداد درخشان نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا مورد تقدیر قرار گرفت. به نوشتهٔ یواسای تودی این فهرست ۱۰ نفره شامل محققان و نخبگان جوانی است که در حوزههای ابتکاری مشغول به فعالیت هستند و با این حال معمولاً از چشم عموم پنهان ماندهاند.

میرزاخانی در سال ۱۹۹۹ میلادی موفق شد راهحلی برای یک مشکل ریاضی پیدا کند. ریاضیدانان مدتهای طولانی است که به دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمزهای جایگزین فرمهای هندسی هذلولی بودهاند و در این میان مریم میرزاخانی جوان در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به سوی دست یافتن به راهحلی روشن در اختیار داشت. میرزاخانی در تلاش است تا معمای ابعاد گوناگون فرمهای غیر طبیعی هندسی را حل کند. در صورتی که جهان از قاعده هندسه هذلولی تبعیت کند، ابتکار وی به تعریف شکل و حجم دقیق جهان کمک خواهد کرد.
دکتر مریم میرزاخانی استاد ریاضیات دانشگاه استنفورد نخستین بانوی ریاضیدان تاریخ لقب گرفت که توانسته مدال فیلدز معتبرترین جایزه دنیای ریاضیات را از آن خود کند .
مدال فیلدز بالاترین نشان علمی رشته ریاضیات است که به دانشمندان برگزیده زیر ۴۰ سال اهدا میشود و از آن به نوبل ریاضیات نیز تعبیر میشود . همچنین نخستین بانوی تاریخ ریاضیات و نخستین ریاضیدان ایرانی است که این جایزه ۷۶ ساله را برنده میشود . این جایزه بالاترین نشان علمی است که توسط یک دانشمند ایرانیالاصل کسب شده است .
اما مریم از چهار سال پیش مبتلا به سرطان سینه گردید و در نهایت امروز ۲۴ تیرماه ۱۳۹۶، پس از یک دوره مبارزه دشوار با این بیماری، قلم محاسبات را به زمین گذاشته و چشم از جهان فروبست.
کلاسیران، این ضایعه وارده را به کلیه هموطنان تسلیت عرض می نماید.